Winkelwagen
{{ cart.item.product.title }}
Aantal {{ cart.item.added }} € {{ formatPrice(cart.item.product.price * cart.item.added) }}

24 december 2021

Kerstgroet 2021

Beste mensen,

De Kerstdagen staan voor de deur en het einde van het jaar nadert. Dat is altijd een mooie tijd om ook terug te kijken. Op deze plaats vooral naar het bestuurlijk politieke leven met name hier in onze mooie gemeente Noord-Beveland.

Weer een bijzonder jaar...

Waarvan we aanvankelijk dachten dat de beperkingen door het coronavirus minder zouden worden, was en is dit helaas niet het geval. Het virus heeft ook afgelopen jaar veel mensen geveld door ziekte. Sommigen niet meer dan een griep gevoel maar anderen zijn hevig ziek of ziek geweest. Kampen nog met de gevolgen van de ziekte hetzij korter of langer geleden. Maar er zijn ook mensen die het virus niet overleefd hebben. Laten we met de zieken meeleven en de nabestaanden veel sterkte toewensen. Het past dan ook niemand om onverschillig te doen over dit virus alsof het niets voorstelt. Vraag het hen die ernstig zieke zijn, luister naar ons verzorgend personeel in ziekenhuizen en verpleegtehuizen.

Het gaf ook beperkingen in ons bestuurlijk functioneren. Heel veel moest digitaal en persoonlijke ontmoetingen waren er (bijna) niet. Terwijl juist die persoonlijke gesprekken zoveel kunnen geven. En natuurlijk ging de besluitvorming door, want we hebben veel besluiten genomen afgelopen jaar. Van de jeugdzorg, de WMO tot het vaststellen van de omgevingsvisie toe! Daarin hebben we op grote lijnen aan de hand van de eerder vastgestelde toekomstvisie, het beleid voor onze mooie gemeente in al haar geledingen vastgesteld:

  • Ruimte voor onze landbouw;
  • Ruimte voor kwaliteitsslag van onze recreatiebedrijven;
  • Ruimte voor groei van onze kernen;
  • Ruimte voor onze bedrijventerreinen;
  • Maar ook behoud van onze mooie plekken waar elke verandering achteruitgang zou betekenen;
  • Het klimaatbeleid voor de komende jaren is vastgesteld;
  • Onze mooie zuidrand aan het Veerse Meer, onze inlagen en de pareltjes van Noord-Beveland.

We zijn heel blij en dankbaar dat we weer veel ontwikkelingen zagen in afgelopen jaar.

Jaren hebben we geïnvesteerd in aankoop gronden voor woningbouw. Door sommigen verweten als “slecht bestuur”. Maar we zien nu dat we om die reden heel veel woningen konden bouwen in met name Kamperland en Wissenkerke. Maar ook in Geersdijk en Kats was er om die reden ruimte om te bouwen. In Kamperland en Colijnsplaat was het voornamelijk grond van ontwikkelaars waar gebouwd werd. Ook niks mis mee.

Ook de Felixkade in Kamperland is bijna vol gebouwd. Hier hebben we als gemeente fors geld overgehouden wat weer ten goede kwam aan onze burger. Hier komen vooral woningen in het duurdere segment.

Maar we hebben ook volop plannen voor de mensen met een dunnere portemonnee, onze jongeren, de starters. Kleinere plannetjes in verschillende kernen, en een groter plan voor de sportvelden in Kortgene.

Door onze ruimhartige subsidieregeling voor duurzaam bouwen is er door particulieren veel geld geïnvesteerd aan woningverbetering en isolatie! Ik wil u vanaf deze plaats ook graag wijzen op die subsidiemogelijkheden. Maak er gebruik van!

In Wissenkerke zijn we tevens bezig met de afrondende besluiten om het nieuwe MFA te realiseren met kantoorruimte en mogelijkheden voor appartementen. Hier zal binnenkort het college en de raad een besluit over nemen.

Ook een aantal recreatieve ontwikkelingen kregen een impuls. Kleinere plannetjes zoals Dorpsdijk Wissenkerke tot grotere plannen bij de Roompot, de Schotsman en de Paardekreek.

Investeren in kwaliteit willen we graag mogelijk maken. In aantallen alleen onze bijzondere voorwaarden, omdat met name aan de Westkant van ons eiland al heel veel recreatieve mogelijkheden zijn benut. Dan is uitbreiding niet meer voor de hand liggend. Tegelijkertijd zien we ook dat er mensen zijn die tegen elke ontwikkeling op dit gebied zijn. Daar hebben we begrip voor maar zien wel dat velen van ons ook graag op vakantie gaan. Die dan ook gebruik maken van het aanbod in woningen of andere vormen van verblijf. Dus laten we hier met elkaar zoeken naar wat goed is voor ons eiland, onze bewoners en onze ondernemers.

Met de opening van de nieuwe Aldi in Kamperland is het winkelverbeterplan voorlopig voltooid. Aanvankelijk een proces met veel emoties, vragen, zorgen en tegenwerking. Maar wij zien dat we ons gelukkig moet prijzen met 3 nieuwe en vernieuwde Sparwinkels, een mooi winkelcentrum in Kamperland met de toevoeging van een nieuwe mooie Aldi. Voor elk wat wils.

Ook hebben we afgelopen jaar (jaren) veel met elkaar gesproken over ons mooie Banjaardgebied. We hebben daar fors geïnvesteerd de afgelopen periode. Om die reden zochten we naar een verdienmodel door het kunnen realiseren van woningen in de strook langs de parkeerzone en het gebiedje langs de Oostwestweg/Oosterscheldekering. Toch hebben we hiervan afgezien. De begroting van onze gemeente en de inkomsten van het parkeren die fors hoger geworden zijn, hebben we dat verdienmodel nu niet nodig.

Tevens hebben we fors onderhandeld met de gemeente Veere over de in en uitgaven van het parkeren. De uitkomst daarvan was zodanig dat we onze inwoners een jaarkaart aanbieden die feitelijk gratis is. Je betaald € 100,00 en krijgt er € 100,00 aan GON-bonnen voor terug die je bij de meeste van onze ondernemers weer in kan leveren voor betaling van wat zij aanbieden.
Mooie deal.

Een korte samenvatting van afgelopen periode. Veel kunnen realiseren. Niet alleen maar in afhankelijkheid en met elkaar.

Zo zien we ook vooruit. Naar het nieuwe jaar 2022.

Onder datzelfde motto hopen we ons werk voor u voort te kunnen zetten, met uw steun!