Winkelwagen
{{ cart.item.product.title }}
Aantal {{ cart.item.added }} € {{ formatPrice(cart.item.product.price * cart.item.added) }}

4 februari 2021

Bijdrage Algemene Beschouwingen

Beste inwoners van Noord-Beveland,

Elk jaar stellen wij begin november als gemeenteraad de begroting vast voor het volgende jaar. Tijdens deze begrotingenvergadering geven de politieke partijen in maximaal 7 minuten een beschouwing van het afgelopen jaar en een vooruitblik op het volgende jaar. De SGP fractie heeft onderstaande beschouwingen ingebracht in de begrotingsvergadering van 5 november 2020.

COVID-19

Het jaar 2020 is een jaar om nooit te vergeten. Een jaar geleden hebben we ingestemd met het regionaal risicoprofiel van de VRZ waarbij een grieppandemie als grootste risico werd benoemd voor Zeeland. In de media is daar toen ook aandacht aan besteed. Niemand had toen kunnen vermoeden dat we enkele maanden later al in een intelligente lockdown terecht kwamen. Na de klimaatcrisis en de stikstofcrisis was er opeens een pandemie, een crisis met een ongekende omvang en niemand weet wat de uiteindelijke maatschappelijke, sociale en economische gevolgen zullen zijn. De crisis heeft ons allemaal geraakt, zij het op verschillende manieren, de een door ziekte of nog erger door verlies van dierbaren, de ander door zorgen over zijn bedrijf, maar ook bruiloften en jubilea die niet door gaan, enzovoort,

Nu we in de tweede golf zitten en de maatregelen weer worden aangescherpt beseffen we maar al te goed de impact van deze pandemie. Er wordt volop gewerkt aan een vaccin maar we weten niet wanneer dat beschikbaar komt en voor wie. De coronacrisis zal ons dus ook in 2021 nog volop bezighouden.

Klimaat en energie

Vorig jaar hebben wij de toekomstvisie vastgesteld voor Noord Beveland en de 4 ambities zullen we dit keer integraal aan bod laten komen. Onze ambitie is de overstap te maken naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig eiland. Voor het duurzaam opwekken van energie richten we ons op wind- en zonne-energie. Voor zonne-energie geven wij de voorkeur aan meervoudig ruimtegebruik en willen wij blijven inzetten voor zonnepanelen op daken. We hebben nog voldoende dakoppervlak dat hiervoor gebruikt kan worden. Om de energievraag te verminderen blijven we inzetten op het isoleren van de woningen. Dit willen wij stimuleren middels ruimhartige subsidies. Haalbaar en betaalbaar zijn voor ons hierin sleutelwoorden.

Heel blij zijn we dat ons inwoneraantal weer echt groeit. Ondanks kritiek op onze bouwplannen kan niemand ontkennen dat die hebben bijgedragen aan de groei van onze mooie gemeente en dat willen we graag zo houden

Veerse Meer, Banjaard en Colijnsplaat

Afgelopen jaren stond het Veerse Meer regelmatig in het nieuws vanwege de grote ontwikkelplannen van met name het Waterpark Veerse Meer in de gemeente Middelburg met meer dan 900 woningen en een uitbreiding van 100 ha met daarbij ook hoge objecten. Dit soort grote ontwikkelingen zijn wel goedgekeurd door de provincie maar passen wat ons betreft niet bij het Veerse Meer. De druk op het Veerse meer is sterk toegenomen en wij zijn dan ook blij dat wij voor de zomer de eerste fase van de breed gedragen gebiedsvisie Veerse Meer hebben goedgekeurd. Het Veerse Meer is een prachtig en uniek gebied en graag willen wij dit ook borgen voor de toekomst.

Het Banjaardgebied aan de westzijde van ons eiland is een belangrijke economische pijler voor Noord Beveland. Graag willen wij dit gebied een kwaliteitsimpuls geven en toekomstbestendig houden waarbij recreatieve-, strand- en natuurontwikkeling hand in hand gaan en elkaar kunnen versterken.

Wat betreft andere recreatieve plannen op het eiland willen wij inzetten op kwaliteitsverbetering.

We zijn verheugd dat wij in Colijnsplaat nu voortgang zien met de nieuwe visie Rondom Colijnsplaat. Er liggen al veel mooie en interessante projecten die aangedragen zijn door bedrijven en inwoners en wij hopen dat het niet bij plannen maken alleen blijft, maar dat het nu ook tot daadwerkelijke realisatie zal komen zoals we ook zien bij de oude Haven. Gelukkig zien wij dat sommige ontwikkelingen nu al doorgaan zoals de recente uitbreidingsplannen van Kingfish op het gebied van Aquacultuur.

Deltaweg (N256)

De N256 Goes- Noord Beveland is een van de drukste wegen in Zeeland en raakt steeds verder overbelast. Hierdoor is de veiligheid in het geding en aanpak op korte termijn is noodzakelijk. Afgelopen zomer hebben wij een toelichting gekregen over een kleine deeloplossing bij de Zandkreeksluis om het wachttijdenprobleem voor het landbouwverkeer op te lossen. Daar was geen draagvlak voor. Wij gaan voor de beste oplossing van de N256 op lange termijn met een veilige oplossing voor het fietsverkeer op de korte termijn. Wij zijn dan ook benieuwd naar de nieuwe plannen die gemaakt zijn van de Zandkreeksluis maar ook wat de voortgang is van het dossier aanpak N256. Hoop dat we het beter doen dan dossier Zanddijk!

Sociaal domein

In het sociaal domein willen wij graag goede service blijven bieden aan onze inwoner middels het sociaal loket. Belangrijk daarin is: wat pakt de gemeente op maar ook wat kan de inwoner zelf oppakken. We ontkomen niet aan doelmatiger beleid wat enerzijds de zwakke ontziet en anderzijds inefficiëntie tegengaat. We zien dit op korte termijn graag tegemoet via beleidsvoorstellen. We blijven oog hebben voor de zwakkeren in de samenleving en mantelzorgers en vrijwilligerswerk blijven we waarderen.

Financieel

Het financiële toekomstsbeeld na 2021 is voor de gemeente nog onzeker. Voor de jaren na 2021 hebben wij vanuit risicobeheersing rekening gehouden met financiële tegenvallers. Om de meerjarenbegroting op dit moment sluitend te krijgen zetten wij in op bezuinigen en verantwoorde en verdedigbare verhoging van tarieven. Zodra de situatie verandert zullen wij dit ook meenemen in de meerjarenbegroting. Om snel te kunnen inspelen op veranderingen willen wij aan de inkomstenkant maximale flexibiliteit houden en de toeristenbelasting op een later moment vaststellen dan nu. Ons voorstel is dit te doen in een voorjaarsnota voor de zomer. Op basis van de meicirculaire kan dan al een redelijke inschatting gemaakt worden van de financiële effecten voor het volgende jaar.

Wij hebben het vanavond over de Corona crisis gehad en dit bepaald ons allen ook bij de vergankelijkheid van het leven. We zullen allemaal een keer gaan sterven, of wij nu ziek worden door dit virus of op welke manier dan ook. En waar zullen wij dan heengaan als we sterven? Het grote wonder is dat de Heere Jezus naar deze wereld is gekomen om te redden wat verloren was. Hoe hij dat gedaan heeft is te lezen in de bijbel, het Woord van God. En door het geloof in de Heere Jezus kunnen wij allemaal zalig worden.

We bedanken de raad, het college, de griffier en het ambtelijk apparaat voor de werkzaamheden en goede samenwerking in het afgelopen jaar. Bovenal willen wij God danken voor Zijn zorg voor ons, elke dag weer opnieuw.

De SGP fractie wenst u als raad, college en ambtenaren veel wijsheid, kracht en Gods onmisbare Zegen toe bij het vervullen van alle werkzaamheden in 2021.

Namens de SGP fractie,

A. de Bruine

C. van de Woestijne